WORLD’S TOUGHEST ROW – ATLANTIC, de naam zegt het al, wordt gezien als de zwaarste roeirace ter wereld. De race is jaarlijks en begint op het Canarische eiland La Gomera. Tot de finish in English Harbour van het tropische eiland Antigua (Caribisch gebied) is het zo’n 5.000 kilometer non-stop roeien. Vanaf de start zijn de teams compleet op zichzelf aangewezen. Roeien in een schema van twee uur op en twee uur af, ook ‘s nachts, het eten van gevriesdroogde maaltijden, geconfronteerd worden met zeeziekte, blaren en vermoeidheid, maakt dat de oversteek met recht een challenge wordt genoemd.

 

aftellen naar World's Toughest Row '24
Roeiteam Janse & Janse

Janse & Janse

Het roeiteam Janse & Janse bestaat uit Eric (59) en Astrid (57). Zij groeiden samen met broer Ruud op in het Sallandse Schalkhaar waar hun ouders nog steeds wonen. Omdat Ruud geen enkele aspiratie heeft een oceaan over te roeien, heeft hij de rol van thuisblijver op zich genomen. Maar ook dat is een belangrijke rol. Hij zal zijn jongere broer en zus bijstaan waar het nodig is. Behalve op de oceaan dus.

Waarom zou je het doen?

Eerlijk is eerlijk, het is best heel bijzonder: deelnemen aan de World's Toughest Row 2024. Met een kleine roeiboot een oceaan oversteken is op zich al opmerkelijk genoeg, maar als broer en zus samen is wel heel speciaal. Niet enkel omdat het grote avontuur lonkt. Dat doen avonturen altijd. Met deze tocht willen we substantieel bijdragen aan de goede doelen waar we voor gekozen hebben; Special Olympics Nederland en de Plastic Soup Foundation. Voor mens en milieu.

Bijdragen?

Er zijn verschillende manieren om Janse & Janse te helpen en supporten. Bijvoorbeeld door te doneren, te shoppen in onze sponsorshop of door sponsor te worden. Elke steun is meer dan welkom en wordt zeer gewaardeerd. Meer informatie over sponsoring vind je op onze sponsorpagina

ANBI

Stichting Janse & Janse heeft de ANBI status. ANBI staat voor Algemeen Nut Beogende Instelling en met die status is het i.v.m. de fiscale aftrek aantrekkelijk om geld te doneren. Hierdoor blijft er meer over voor het goede doel. Een win-win-situatie dus. 


Atlantic Campaigns

Sinds 2013 wordt de World’s Toughest Row (voorheen Talisker Whisky Atlantic Challenge) georganiseerd door Atlantic Campaigns. Veel van de medewerkers hebben zelf de oversteek per roeiboot gemaakt. Dat zie je terug in de kennis, ervaring en passie voor deze groeiende sport. 

Meer over de race en de geschiedenis lees je hier.


De roeiers

Astrid nam deel aan TWAC2020. Als één van de eerste Nederlandse vrouwen ooit, roeide ze de Atlantische Oceaan over met het team Dutchess of the Sea. Ze vond het zo indrukwekkend en geweldig midden op de oceaan, dat ze tijdens het roeien op de golven al bedacht dit met haar broer Eric te willen doen. Want zeg nou eerlijk ... hoe gaaf is dat?

Wil je meer weten over het avontuur van de Dutchess of the Sea? Lees dan het boek Zonder Dollen.

 

Hoewel Eric op dat moment nog geen noemenswaardige roeiervaring had, sprak het avontuur van zijn zus enorm tot z'n verbeelding. Toen het idee ontstond om samen mee te doen aan de World’s Toughest Row 2024, was de beslissing heel snel gevallen.

Eric is bepaald niet onbekend met uitdagingen en presteren op sportief hoog niveau. Hij beklom de Kilimanjaro, doet triatlons en is Frysman.

 


Veelgestelde vragen

Gaat er een volgboot mee?

Nee. Op het moment van wegroeien uit La Gomera zijn we compleet op ons zelf aangewezen.

Het is een georganiseerde race waar we aan deelnemen en er zijn een tweetal zeilschepen die met de vloot meevaren. Maar omdat het zo'n gigantische afstand is, zie je na een dag waarschijnlijk helemaal niemand meer. Geen andere deelnemers en ook de schepen van de organisatie niet. In geval van echte nood probeert de organisatie je te bereiken. Het kan ook zijn dat een ander vaartuig, zoals bijvoorbeeld een vrachtschip, dichterbij is en je te hulp komt.

Worden jullie tussentijds bevoorraad?

Nee. Alles wat we nodig hebben gaat mee aan boord. We hebben voor 60 dagen eten mee en we hebben een watermaker om van het zoute oceaanwater drinkwater te maken.

Wat als een van jullie, of jullie beiden, last krijgt van zeeziekte?

Zeeziekte is natuurlijk heel vervelend en het kan iedereen gebeuren. We nemen vooraf wel preventief anti-zeeziekte medicatie, maar dat is geen garantie dat je er geen last van krijgt. Als het gebeurt, moet je gewoon door. Meestal gaat zeeziekte met een paar dagen over.

Hebben jullie wel contact met de 'buitenwereld'?

We hebben verschillende communicatiemiddelen aan boord. Onder andere een sateliettelefoon. Hiermee hebben we in ieder geval om de dag contact met de organisatie. Ook kunnen we zo nu en dan naar huis bellen.

Is er een toilet aan boord?

We hebben geen toilet en geen douche. Een emmer is onze wc. Het lijkt heel spartaans, dat is het eigenlijk ook wel, maar het went snel.

Wat als je in nood komt te zitten?

In geval van echte nood kun je hulp inroepen. Via satelliettelefoon, VHF of zelfs een noodalarm. Het kan dan wel een dag of langer duren voordat er iemand bij je is.

Wat eten jullie?

Dat is grotendeels gevriesdroogd eten, dat maak je aan met water en dan is het prima te eten. Verder gedroogd fruit, noten, mueslirepen etc. Maar ook snacks zoals borrelnootjes, m&m's en nutsen.


logo Janse & Janse

Heb je andere vragen? Vraag!

 

Wil je meer weten over de World’s Toughest Row, wie we zijn of wat en waarom we mee gaan doen aan deze enorme uitdaging? We beantwoorden je vragen graag. Heb je ideeën of suggesties om ons te helpen? We kunnen alle hulp en steun gebruiken, dus aarzel niet contact met ons op te nemen. Wij zullen zo snel mogelijk reageren.