De wedstrijd wordt jaarlijks gehouden. De start vanaf La Gomera (Canarische eilanden) is midden december, de finish is in Antigua (Caribisch gebied). Pas als de laatste roeier binnen is, is de race afgelopen.

Voorop staat de veiligheid. Altijd. Maar het succes van de roeiers, de verwezenlijking van hun dromen, is vooral de drijvende kracht achter de organisatie van dit steeds groter wordende internationale event. 

 

De Geschiedenis

 

1896 ˜ Twee Noorse immigranten, George Harbo en Frank Samuelsen, zijn de eerste mensen ooit om roeiend een oceaan over te steken. Van New York naar Engeland. De geregistreerde tijd van hun Noord-Atlantische Oceaan oversteek wordt in 114 jaar niet gebroken.

 

1966 ˜ Sir Chay Blyth en John Ridgway zijn het eerste duo dat in de twintigste eeuw de Atlantische Oceaan oversteekt. Zij roeien in
92 dagen van Cape Cod naar Ierland.

 

1997 ˜ Geïnspireerd door zijn oversteek in 1966 organiseert Sir Chay Blyth de eerste Atlantic Race: de Port St. Charles Rowing Race. Vanaf Playa San Juan, Tenerife. De race eindigt in Port St. Charles, Barbados, 3.000 mijl verderop. In totaal 30 teams beginnen aan de race en 24 teams eindigen. Na 41 dagen, 2 uur en 55 minuten arriveert het ‘Team Kiwi Challenge’ uit Nieuw-Zeeland in Barbados.

 

2001 ˜ Nu de Ward Evans Atlantic Rowing Race genoemd, is het ‘Team Telecom Challenge’ - ook uit Nieuw Zeeland - dat na 42 dagen, 4 uur en 3 minuten als eerste aankomt in Barbados. 

 

2003 ˜ De race krijgt weer een nieuwe naam: de Woodvale Atlantic Rowing Race en ook de vertrekhaven wordt verplaatst. San Sebastián de la Gomera, een eiland net ten zuiden van Tenerife - dezelfde haven en hetzelfde eiland waar Christoffel Columbus zijn reis naar de nieuwe wereld begon. 

 

2005 ˜ Dit jaar wordt de Woodvale Atlantic Rowing Race gecombineerd met de ORS Atlantic Rowing Regatta en staat nu ook open voor andere klassen. Dit is het jaar waarin de dubbele Olympische gouden medaillewinnaar James Cracknell en de tv-presentator Ben Fogle deelnemen. (Alles hierover in het boek ‘De grote Oversteek’ van Ben Fogle.)

 

2007 ˜ De race, opnieuw de Woodvale Atlantic Rowing Race genoemd, verplaatst de startdatum naar de nu traditionele maand december. Na 48 dagen, 2 uur en 52 minuten stapt het Britse ‘Team Pura Vida’ zegevierend aan land in het zonnige Antigua.

 

2009 ˜ Met een vertraagde start vanwege het slechte weer beging de race pas in januari 2010. De Engelsman Charlie Pitcher wint als soloroeier na 52 dagen, 6 uur en 47 minuten. 

 

2011 ˜ Talisker Whiskey tekent het eerste eenjarige contract. De race vertrekt met een vloot van 17 boten, slechts 11 teams halen de finish in Barbados. Het winnende team ‘Box no 8’ voltooit de race in 40 dagen, 9 uur en 15 minuten.

 

2013 ˜ Na de aankoop van de rechten op de race in 2012, was de 2013-editie de eerste die werd georganiseerd door Atlantic Campaigns. De race wordt gewonnen door ‘Team Locura’ dat na 41 dagen, 2 uur en 38 minuten in Antigua aankomt met de snavel van een blauwe marlijn door hun romp geboord. 

2015 ˜ De nieuwe ontwikkelingen en veiligheidsprocedures geïntroduceerd door Atlantic Campaigns werpen hun vruchten af, aangezien 26 teams La Gomera op 20 december verlaten in de Talisker Whisky Atlantic Challenge - en 26 teams veilig aankomen in Antigua. ‘Team Ocean Reunion’ vestigt het nieuwe racerecord van 37 dagen, 9 uur en 12 minuten. 

Dit jaar roeien ook de 'Yorkshire Rows' mee, bekend van het boek ‘Vier vrouwen en een boot’.

Atlantic Campaigns besluit de race jaarlijks te houden, door een driejarige titelsponsorovereenkomst met Talisker Whiskey te ondertekenen en ervoor te zorgen dat de komende edities van de race de Talisker Whisky Atlantic Challenge zullen heten.

 

2016 ˜ Het nieuwe racerecord blijft niet lang behouden. Het Anglo-Amerikaanse ‘Team Latitude 35’ haalt bijna twee dagen van het vorige record af. 

 

2017 ˜ Deze race wordt herinnerd als een van de snelste en meest veranderlijke in de geschiedenis. Met twee reddingen en twee achterlatingen, maar ook enkele van de meest prestigieuze wereldrecords in de geschiedenis. De Nederlandse Mark Slats behaalt de snelste solo-oversteek in de geschiedenis met een tijd van 30 dagen, 7 uur en 49 minuten.

 

2018 ˜ In groot contrast met de omstandig-heden van vorig jaar is het dit jaar relatief rustig. Hoewel de omstandigheden minder wisselvallig, moeten de bemanningen voor elke mijl de uitdaging aangaan van langzaam, hard roeien zonder noemenswaardige hulp van de omstandigheden. De winnaar van deze editie: ‘Dutch Atlantic Four’. 

 

2019 ˜ De grootste vloot tot nu toe! 35 boten verlaten La Gomera op 12 december en 87 dagen later is de race voltooid. De winnaar van de race van 2019 is ‘Fortitude IV’. Alle 35 teams komen veilig aan in Antigua. 

 

2020 ˜ COVID-19 brengt een enorme wereldwijde verandering teweeg en stelt de teams en de raceorganisatie voor enorme uitdagingen. Isolatie, beperkingen en economische tegenspoed zorgen ervoor dat de vloot slechts 21 boten sterk is en dat er overal zeer strikte gezondheids-voorzorgsmaatregelen worden genomen. De race wordt gewonnen door een duo, 'Row4Cancer', in een recordsetting van 32 dagen, 22 uur en 13 minuten. In dit Nederlandse team Mark Slats en Kai Wiedmer. Ondanks het ongekende aantal van vier marlijnaanvallen, haalt elke boot en roeier de finish. 

Dit is ook het jaar waarin de eerste Nederlandse vrouwenteams de Atlantische Oceaan overroeien: 'Dutchess of the Sea' (Dots) en 'Atlantic Dutchesses'.

 

2021 ˜ De grootste vloot in de geschiedenis vertrekt in december 2021 over de Atlantische Oceaan.  35 van de 36 teams komen aan in Antigua. Ook dit jaar weer Nederlandse teams: 'Row4Impact'  en 'Team Migaloo'.